Menu

Argan > Kamna > Sporáková kamna

Sporáková kamna

Sporáková kamna nám umožňují dnes již netradičně připravit mnoho pokrmů od vařených a smažených až po pečených v troubě. Pro kuchaře vařit na tzv. plotně, pod kterou Vám plápolá oheň má své kouzlo.  

Jak fungují sporáková kamna?

Sporáková kamna název sporák vzniklo pravděpodobně od slova spořit. Tedy kamnář postavil např. kachlový sporák, ten byl osazen poměrně malým ohništěm, kde kritéria byla jasně daná. Oheň a kouř musel zahřát plotnu, obejít a rozpálit troubu a dál táhnout do komínu. Malé ohniště, které spotřebuje pár polínek, ale výsledek o poznání větší, neboť topím, kde tály kamen a trouba předávají tepelnou energii v podstatě do pár minut.

Po celkem krátkém časovém úseku cca 30min. Sálají stěny sporáku. Sporáky byly často stavěny do prostoru, aby se zvětšila sálavá plocha. Závěrem tedy z energie jednoho ohniště mohu vařit, péct, získám teplou užitkovou vodu a poměrně ke své velikosti slušnou tepelnou energii, využitou k ohřevu obytné plochy.

Naši partneři

Vyberte si keramické kachle od našeho partnera pro vaše kachlová kamna.

Jak vybrat ta správná kamna?

Kamna jsou nemalou investicí, proto nešetříme na kvalitě. Při koupi vezměte půdorys domu či bytu k určení vhodného typu kamen. Podstatnou roli při výběru hraje skutečnost, zda produkt kupujeme do rekreačního či trvale obývaného objektu. Pokud opomineme funkčnost, velikost prostoru a investici jsou důležité naše estetické požadavky na vzhled. Krbová kamna jsou nenáročná na prostor, ale při pořizování kachlových a sporákových kamen již musíme počítat s větším prostorem. Opět jako u krbové vložky je důležité si vše pečlivě nechat spočítat od odborné kamnářské firmy.

Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte.
Privacy Policy